Historie

Op 5 maart, 1978, was het zover. De eerste editie van de Gyas-Hunze race was een feit. De wedstrijd staat ondertussen bekend om zijn 7 bruggen en zware weersomstandigheden, maar is ondanks dit uitgegroeid tot een wedstrijd waarvoor roeiers naar Groningen komen om het seizoen te openen.

Inschrijflijst van de eerste editie (05-03-1978)

Voor de Gyas-Hunze race werden er slechts enkele kortebaan wedstrijden georganiseerd voor de regioroeiers, nu beter bekend als de competitieroeiers, waar er voor de raceroeiers (wedstrijdroeiers) wel langeafstand wedstrijden werden georganiseerd. Gyas wilde dit veranderen door regioroeiers een alternatief te bieden. Bestuur Corbijn heeft dit idee vormgegeven. Het werd een wedstrijd die begon bij het oude boothuis van Gyas en finishte bij het oude boothuis van de Hunze, toen nog tegenover station Groningen. Op 5 maart, 1978, stonden er 8 ploegen van deze verenigingen aan de start, klaar om de kou, wind en lastige bochten te trotseren.  

Waar er in 1978 enkel ploegen van Gyas en de Hunze aan de start stonden, is de wedstrijd inmiddels uitgegroeid tot een wedstrijd waar roeiers vanuit het hele land meedoen. Voorheen was het de competitiecommissaris die deze wedstrijd organiseerde, maar door de groei in omvang is er in 2011 gekozen om een aparte commissie op te zetten voor deze complexe race door de mooie stad van Groningen. Er is destijds ook gekozen voor een sprintafstand op de zondag om zo de wedstrijd te verlengen van slechts één dag naar een weekend. Hierdoor kon er ook een episch feest aan worden toegevoegd op de zaterdagavond waar roeiers vanuit het hele land elkaar ontmoeten. In 2021 is de sprint weer afgelast en de lange afstand over de twee dagen verdeeld.

Intussen doen er elk jaar meer dan 1500 roeiers mee aan de Gyas-Hunze race van verschillende verenigingen verspreidt over het hele land. Disputen, commissies en ploegen reizen af naar het hoge noorden om te starten en door weer en wind te roeien, aangemoedigd door de toeschouwers op de bruggen, op weg naar de finish.

Gyas-Hunze race, 2004