5 maart 1978 was het zover, de eerste editie van de Gyas-Hunze race. De wedstrijd staat ondertussen bekend om zijn 7 bruggen en zware weersomstandigheden. Ondanks dat is de race uitgegroeid tot een wedstrijd waarvoor roeiers uit heel Nederland naar Groningen komen om het seizoen te openen.
Voordat de Gyas-Hunze race bestond werden er slechts kortebaanwedstrijden georganiseerd voor de regioroeiers (nu bekend als de competitieroeiers). Langeafstand wedstrijden werden alleen voor raceroeiers (wedstrijdroeiers) georganiseerd. Gyas wilde dit veranderen door regioroeiers een alternatief te bieden. De wedstrijd begon bij het oude boothuis van Gyas en finishte bij het oude boothuis van de Hunze. Vandaar de naam Gyas-Hunze race. Op 5 maart 1978 stonden er in totaal 8 ploegen van Gyas en de Hunze aan de start, klaar om de kou, wind en lastige bochten te trotseren.
Waar er in 1978 enkel ploegen van Gyas en de Hunze aan de start stonden, is de wedstrijd inmiddels uitgegroeid tot een wedstrijd waar roeiers vanuit het hele land aan meedoen. Voorheen was het de competitiecommissaris die deze wedstrijd organiseerde, maar door de groei in omvang is er in 2011 gekozen om een aparte commissie op te zetten voor deze complexe race door de grachten van Groningen. Er is destijds ook gekozen om een sprintafstand op de zondag toe te voegen zodat de wedstrijd van slechts één dag naar een weekend werd verlengt. Hierdoor kon er ook een episch feest aan worden toegevoegd op waar roeiers vanuit het hele land elkaar ontmoeten. Door de groei van de wedstrijd wordt er sinds 2021 op zaterdag en zondag de lange afstand geroeid.
Intussen doen er elk jaar meer dan 1500 roeiers mee aan de Gyas-Hunze race van verschillende verenigingen verspreid over het hele land. Disputen, commissies en ploegen reizen af naar het hoge noorden om te starten en door weer en wind te roeien, aangemoedigd door de toeschouwers op de bruggen, op weg naar de finish.