Geschiedenis

De Gyas-Hunze Race, een race van 2.5km, is inmiddels uitgegroeid tot een begrip tot ver over de Groningse grenzen. Deze roeiers trotseren de kou over het uitdagende parcours door het centrum van Groningen. Omstanders en deelnemers associeren de race met 'kou' en 'bibberend aan de start liggen'. 

Zondag 5 maart 1978, acht competitie ploegen liggen aan de start, de eerste Gyas-Hunze Race is een feit. Daar waar er al lange afstand wedstrijden werden georganiseerd voor de wedstrijdroeiers, was het race aanbod voor de competitieroeiers van toen vrij karig. Het bestuur van A.G.S.R Gyas wilde daar verandering in brengen. Het bestuur Corbijn (1977-1978) heeft dit vormgegeven, door een race te organiseren van het toenmalige Gyas Bootenhuysch naar het botenhuis van K.G.R. de Hunze. 

Dit jaar vindt de 43ste editie van de Gyas-Hunze Race plaats. Waar in 1978 acht ploegen vanuit Gyas en de Hunze deelnamen aan de race, is de interesse van roeiers steeds groter geworden. Naast Gyas en de Hunze zijn er tegenwoordig veel meer verenigingen vertegenwoordigd in de Groningse grachten. Inmiddels worden 21 verenigingen uitgenodigd voor deelname aan de wedstrijd, waarvan meerendeel studentenverenigingen. 

Tot 2011 was de organisatie van de Gyas-Hunze een van de directe taken van de regio-/competitiecommissaris. Tegenwoordig is er een speciale commissie verantwoordelijk voor de organisatie van de race. Zeven maanden lang zijn zij bezig om deze race vlekkeloos te laten verlopen. In de weken voorafgaand aan de race is er maar één speler die in de weg kan liggen: het weer. In 2017 heeft de commissie helaas moeten besluiten om de race af te gelasten, vanwege de ijzige weersomstandigheden. Om deze redenen is besloten dat de race in 2018 twee weken later verroeid zou worden dan normaal, wat de kans op winters weer aanzienlijk verkleint. In datzelfde jaar is de race alleen op zaterdag gehouden, alsnog wegens weersomstandigheden.

Ook in 2019 dreigde de wedstrijd niet door te gaan. Wegens de verbouwing van de ring en K.G.R. de Hunze leek het onmogelijk om de veiligheid van de roeiers te kunnen waarborgen. Uiteindelijk kon er, mede door ontwikkelingen binnen de verbouwplannen van K.G.R. de Hunze en door hulp van binnenuit Gyas, alsnog een plan worden gemaakt voor een veilige wedstrijd. In 2019 is de Gyas-Hunze Race dan ook in zijn volle glorie, onder zeer goede weersomstandigheden doorgegaan.