Parcours

Het parcours voor de Gyas-Hunze Race 2018.

2,5 Kilometer: Zaterdag
De 2,5km loopt over een lastig parcours met veel bruggaten. Door het grote aantal bruggen en het stuk waar een inhaalverbod geldt, namelijk tussen de Oosterhavenbrug en de Trompbrug, is het van belang dat de stuurinstructie en het reglement goed wordt bestudeerd.

Bekijk de onderstaande kaart goed, hierop staan de verschillende bruggen en bijzonderheden overzichtelijk weergegeven. Er wordt door middel van een vliegende start gestart. Voor schets startsituatie zie afbeelding.

400 Meter: Zondag
De 400m sprint op zondag zal alleen worden verroeid door de klassementsnummers. Voor de start verzamelen alle ploegen zich tussen de Werkmanbrug en de Herebrug. Verder dan de Herebrug mag er niet worden opgeroeid! De 400m zal starten na de Werkmanbrug en eindigen bij het botenhuis van de Hunze. De ploeg die als eerste in de loting wordt genoemd roeit aan stuurboordswal van het kanaal. Het is van belang dat beide boten hun eigen wal aanhouden.

Na het passeren van de Werkmanbrug worden beide ploegen klaargelegd achter de startlijn (voorstartlijn; +- 10 meter tot de startlijn). Dit zal gebeuren door achterwaarts in te steken in de richting van de brug. Op aangeven van de organisatie zullen de boten vervolgens uit stilstaande positie worden gestart vanaf de voorstartlijn. Het starten gebeurt dus achter de daadwerkelijke startlijn. De tijd loopt dan echter nog niet. Bij het passeren van de startlijn (aangegeven met een vlag) krijgt elke ploeg een individuele tijdpuls. Hierdoor kan het lijken of een ploeg voordeel heeft, echter heeft elke ploeg haar eigen start- en finishtijd-puls. Voor schets startsituatie zie afbeelding.

Oproeien/uitroeien

Voor het oproeien vanaf het NPC richting de start en vanaf de finish richting het NPC, moet er op gelet worden dat sommige bruggen zeer laag zijn. Het is dus van belang dat je bij deze bruggaten goed gaat liggen en de instructies van je stuur opvolgt om ongelukken te voorkomen. De boten die oproeien hebben voorrang op de boten die terugroeien naar het wisselvlot. Let op: de Eelderbrug mag pas gepasseerd worden nadat de laatste boot is gefinisht. Luister goed naar de instructies van de medewerkers. De boten die finishen kunnen rondmaken en terugroeien. Tevens geldt er een uiterste oproeitijd (T1), deze T1 staat op het tijdschema vermeld per heat.

 

Parcours Gyas-Hunze race 2017